Wateroverlast door storm in De Bilt: ‘We wonen nu aan het water in plaats van aan een plantsoen’

Naast het kruispunt bij de Biltse Rading en de Blauwkapelseweg is tijdens de storm een flinke plas water ontstaan. Door de storm zijn de bomen aan het plantsoen flink gaan bewegen en is er een leiding kapot gegaan. Het fietspad is afgesloten en de hond uitlaten op het plantsoen zit er even niet in. 

Al de hele ochtend is Vitens samen met Agterberg b.v. bezig om het water weg te pompen. Het was lastig om het lek te vinden, omdat er zoveel water lag. "Het water bleef maar komen waardoor we het lek lastig konden vinden. Ook doordat er geen problemen zijn met de druk van het water konden we lastig bepalen waar het lek precies was. Nu het water goed is weggepompt hebben we kunnen ontdekken welke leiding kapot is."

Na uren van water wegpompen en op een andere plek lozen is het lek gevonden. "We gaan nu eerst alles dichtzetten zodat er geen water meer uit de leiding komt. De monteurs hebben een diep gat moeten graven om het lek te vinden. Het lek is waarschijnlijk ontstaan doordat de bomen op het plantsoen door de storm flink zijn gaan bewegen en de leiding daardoor kapot is gegaan."

Vrijdag begon het plantsoen vol te stromen met water en vanochtend stond het voor 70 % onder water vertelt een buurtbewoner. “Ik hoop dat het gauw wordt opgelost. We wonen nu aan het water in plaats van aan een plantsoen.”

De kapotte leiding heeft geen gevolgen voor huishoudens uit de buurt. "Omdat de druk op de leidingen nog hetzelfde is, levert dat voor de watervoorziening geen problemen op. We kunnen alle huishoudens in dit gebied gewoon nog van water voorzien."

Onveilige verkeerssituaties 

Het fietspad is afgeschermd met hekken, zodat mensen niet meer door het plantsoen fietsen. Buurtbewoners hopen dat het probleem snel wordt opgelost. “Het is hartstikke gevaarlijk. We zien nu dat scooters en fietsers over de Biltse Rading rijden, omdat de berm naast het plantsoen die eerst gebruikt werd heel drassig is en je daar ook niet meer langs kunt. Dat kan  tot onveilige verkeersituaties leiden.”

Voor Vitens is het ontzettend druk geweest de afgelopen dagen. “Het is vanaf vorige week af en aan rijden, naar alle gemeentes. Er zijn veel omgevallen bomen waar waterleidingen onderdoor lopen. Als die bomen omvallen dan nemen ze de waterleiding mee en dan heb je een hoop wateroverlast. We doen ons best om alles zo snel mogelijk te repareren, maar het is verschrikkelijk druk”, zegt monteur Hans Stoops van Vitens.


advertentie