RegioTV De Bilt

Voedselbank De Bilt bestaat 10 jaar: “Geen reden voor een feestje…”

Voedselbank De Bilt begon als een uitgiftepunt van de voedselbank in Zeist, maar werd in 2011 zelfstandig. Ze begonnen met het maken van pakketten voor ongeveer elf gezinnen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een goedlopend bedrijfje en voorzien ze per week rond de honderd dertig gezinnen van voedselpakketten.

“Eigenlijk zou je willen dat de voedselbank niet nodig was. Het tienjarig bestaan van de voedselbank was voor ons ook geen reden voor een feestje, maar we hebben er wel even bij stilgestaan.” vertelt vrijwilliger Jacq Berk van het eerste uur.

Door de jaren heen is er veel veranderd binnen de voedselbank zegt Jacq. “Het begon allemaal met vrijwilligers die langsgingen bij winkels uit de buurt om te vragen of ze nog producten hadden die ze niet meer gingen verkopen, maar die nog wel bruikbaar waren. We hadden twintig chauffeurs die met hun eigen auto rondreden om spullen op te halen. Tegenwoordig halen we het voedsel op met een grote koelbus bij een distributiecentrum.”

Het proces van de verzameling van voedsel is veranderd doordat de Voedsel- en Warenautoriteit een steekproef deed bij verschillende voedselbanken. “Ze kwamen erachter dat niet al het voedsel veilig was en veel voedselbanken scoorden een onvoldoende.” Daarom hebben alle voedselbanken een cursus gevolgd waardoor ze net als winkels gecertifieerd zijn om voedsel veilig te mogen uitdelen.

Koninklijke onderscheiding

Voor het vrijwilligerswerk dat Jacq Berk de afgelopen vijfentwintig jaar heeft verricht bij verschillende organisaties ontving hij een koninklijke onderscheiding van de burgemeester Potters. Hij werd met een smoesje naar het gemeentehuis gestuurd en zag ineens de burgemeester staan met zijn grote ambtsketen om. “Het was voor mij helemaal buiten verwachting. Toen ik de burgemeester daar zo netjes gekleed zag staan ging er wel een belletje rinkelen. Het was fantastisch om mee te maken en een mooie blijk van waardering.”

De onderscheiding is niet nadrukkelijk aanwezig in huis. “Ik kreeg een mooie blauwe kist mee waar mijn oorkonde en lintje in zitten. Op de dag dat ik het lintje kreeg mocht ik het de hele dag dragen, dat voelde fantastisch.” De dag erna verdween het lintje weer in de blauwe kist. “Het lintje mag je niet zomaar opspelden, daar zitten strakke regels aan gebonden. Ik zal hem alleen dragen op de dagen dat het mag en daarbij ook passende kledij dragen natuurlijk.”

Jacq werkt al tien jaar als coördinator bij de voedselbank. Tot 2010 werkte hij als systeembeheerder op de Intensive Care bij het UMC Utrecht, daarna ging hij met pensioen. “De eerste maanden vermaak je je nog wel, maar al snel had ik behoefte om werk te verrichten dat er toe doet. Ik ben erg met mensen begaan, dus als ik iets kan betekenen dan doe ik dat met veel plezier.” Hij hoopt dit werk nog jaren te kunnen doen om op die manier iets te kunnen betekenen voor mensen die het nodig hebben.