Video: wolf bij Maartensdijk pakt prooi

De nachtelijke regen valt voor de lens van de camera in Maartensdijk. Een voor Nederlandse begrippen behoorlijk groot roofdier loopt schichtig rond het kadaver van een ree. Even kijkt hij geschrokken op. Dan lijkt hij met zijn bek te zoeken naar de beste manier om het dode hoefdier vast te pakken. Achterwaarts, met fel oplichtende ogen, sleept hij zijn prooi mee het duister in.

Beveiligingscamera

De beelden zijn in de nacht van woensdag op donderdag geschoten. Een vriend van Veth had op een beveiligingscamera een groot dier vastgelegd. Toen hij later zijn hond uitliet, vond die de dode ree. Veth besloot zijn eigen wildcamera bij de ree op te stellen, in de hoop dat de 'dader' terug zou keren.

En dat gebeurde. Eerst verscheen een das die aan de prooi knabbelde, toen een vos, en uiteindelijk rond 2.00 uur de vermeende wolf. Een toevalstreffer, noemt Veth zijn opnames en hij is er heel blij mee. "Voor hetzelfde geld was hij niet teruggekomen. En dan nog is het bijzonder dat je hem op beeld hebt."

Video RTV Utrecht

Verkeersweg bij Amersfoort

Het is niet duidelijk of het in Maartensdijk om hetzelfde dier gaat als de 'wolf' die woensdagmorgen vroeg rennend op een drukke verkeersweg bij Amersfoort is gefilmd. Sterker nog, in beide gevallen moet formeel nog worden vastgesteld dat het daadwerkelijk een wolf was. Maar daar lijkt het wel erg op, oordelen onder meer de Zoogdiervereniging en de provincie Utrecht. En wie weet is het er dus wel meer dan een.

Op woensdag werd ook een vermoedelijke wolf gemeld op de Utrechtse Heuvelrug, op meerdere plaatsen tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. Bij Maartensdijk werd de dode ree gevonden die hoogstwaarschijnlijk ten prooi is gevallen aan een wolf. DNA-onderzoek moet uitwijzen om welke wolf het eventueel gaat en waar dat exemplaar dan vandaan komt.

Bron: RTV Utrecht


advertentie