RegioTV De Bilt

School vandaag dicht in Bilthoven vanwege dreigmail

De middelbare school De Werkplaats in Bilthoven is vandaag uit voorzorg dicht vanwege een dreigmail die is verstuurd. Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt heeft dat geadviseerd na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Leerlingen van De Werkplaats kregen eergisteravond een verontrustend bericht in hun mailbox: "Ik ga jullie allemaal doodschieten. Geniet nog maar van jullie leven."

Bij de tekst stond een foto van een pistool en de afzender noemde een niet kloppende datum: donderdag 2 juli. De mail was verstuurd vanuit een account van een leerling. De rector zei gisteren dat deze jongen waarschijnlijk is gehackt en dat de situatie veilig was. De politie onderzoekt de zaak en liet gisteren weten dat het de school in de gaten houdt. 

Volgens de rector van De Werkplaats heeft burgemeester Sjoerd Potters na veiligheidsoverleg toch geadviseerd om de school uit voorzorg gesloten te houden. Dit hangt volgens de school samen met het onderzoek dat de politie doet naar de herkomst van de dreigmail. Volgens een woordvoerder van De Werkplaats is er geen nieuwe informatie binnengekomen waardoor toch besloten is de school dicht te houden.

Stichting School & Veiligheid, een organisatie die onderwijsinstellingen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat, begrijpt de terughoudendheid van de school. “Het is een lastige balans. Je wil kopiegedrag voorkomen”, zegt Nathalie Vriezelaar, adviseur bij School & Veiligheid. Tegelijkertijd moeten scholen ook weten hoe ze moeten handelen. Daarom biedt de organisatie expertise, hulp en ondersteuning, onder meer via een website en een helpdesk. Ook is een calamiteitenteam beschikbaar bij ernstige crises.

Meestal gaat het bij dreigmails om een misplaatste grap, mogelijk is dat ook het geval bij het bericht dat nu is verstuurd. Feit is dat agressie en wapenbezit op scholen de afgelopen jaren is toegenomen, maar hoe vaak precies wordt gedreigd met schieten, is lastig te zeggen. Zeker is dat een aantal scholen de afgelopen jaren is geconfronteerd met een reële dreiging. Onderwijsinstellingen moeten incidenten zelf registreren. "Je hebt scholen die dat heel goed doen, maar ook scholen die dat lastiger vinden", zegt Vriezelaar. "Het is soms ook ingewikkeld, want het kan gevoelig liggen.

Een school kan bijvoorbeeld ook denken: een melding of aangifte blijft misschien kleven aan een leerling en heeft dit dan gevolgen voor zijn toekomst? "Hoewel in Nederland nooit grootschalige schietpartijen op scholen hebben plaatsgevonden, zijn er in de afgelopen jaren wel ingrijpende incidenten geweest met vuurwapens en is een aantal scholen geconfronteerd met een reële dreiging. Veiligheid is allereerst een zaak van scholen zelf, maar dat betekent niet dat ze er helemaal alleen voor staan. Er zijn situaties waarin een school samen kan of zelfs moet werken met andere partijen, zoals de politie en School & Veiligheid. Niet alleen bij mogelijke strafbare feiten, ook in de preventieve sfeer.

Bron: RTV Utrecht