RegioTV De Bilt

Biltse raadsleden klaar met poliovirus in riool: 'De maat is vol'

Raadsleden uit de gemeente De Bilt zijn helemaal klaar met het poliovirus, dat vorige maand opnieuw gevonden is in het riool van het Utrecht Science Park in Bilthoven. Het is de derde keer dit jaar dat het virus in het rioolsysteem werd ontdekt. "Het is verbijsterend dat dit al zo vaak is gebeurd", zegt fractievoorzitter Peter Schlamilch van Forza De Bilt.

"We krijgen elke keer alleen een formele reactie vanuit het college. Dat het niet zo gevaarlijk is, dat het een gesloten rioolsysteem is, maar dit hoort gewoon echt niet te gebeuren. Er zijn maar vier plekken in de wereld waar het poliovaccin gemaakt wordt. Dat is niet voor niks", zegt hij.

"Een gesloten rioolsysteem klinkt veilig, maar dat is elk riool in Nederland. Het is niet zo dat het bedrijventerrein een eigen systeem heeft, het is een normaal rioolsysteem waar iedereen op is aangesloten. Bij een beetje regen kan het riool overstromen, dan komt het water gewoon over straat. Dat drinken honden en katten daar spelen kinderen in. Volkomen onverantwoordelijk", zegt Schlamilch.

Ook voor Pim van de Veerdonk, fractievoorzitter van Beter De Bilt, is de maat vol. "Mijn eerste reactie was: oh nee niet alweer. Dit begint vervelende vormen aan te nemen. Het gebeurt gewoon te vaak. Er moet meer grip komen op wat er allemaal gebeurd op dat bedrijventerrein. Dit is nu ongeveer de zesde keer in vier jaar tijd."

Volgens hem kan niet worden uitgesloten dat het via een besmet persoon in het riool terecht is gekomen, zegt Van de Veerdonk. "Als het gaat om een menselijk besmet iemand, die gewoon de deur uit loopt en ergens een broodje koopt, hebben we een probleem."

Utrecht Science Park in Bilthoven

Op het terrein zitten vier verschillende organisaties die met het poliovirus werken. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld vaccins tegen de ziekte. Sinds de vondst van het poliovirus in juli 2020 wordt nu elke drie weken rioolonderzoek gedaan op het terrein.

Frank Wassenaar woordvoerder van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd geeft aan dat ze alles doen wat mogelijk is om te achterhalen wat de bron is. "Natuurlijk hoort dit niet te gebeuren. De bedrijven zijn zich daarvan bewust. Ze doen het niet expres. Alle medewerkers zijn gevaccineerd tegen polio, maar als het nodig blijkt kunnen we ze testen om te kijken of ze besmet zijn. Een besmet persoon kan in zijn eigen kring wel anderen besmetten. Dat risico is niet uitgesloten."

Kleine kans verspreiding

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden geeft aan dat als het riool overstroomt er een hele kleine kans is dat het virus zich zal verspreiden. "Virussen kunnen niet lang overleven in een waterrijk milieu. Ze hebben mensen nodig om in leven te kunnen blijven. Ze kunnen zichzelf dan niet vermenigvuldigen en sterven in oppervlakte water uit."

Dit werd vorig jaar ook aan raadslid Erik Den Hartog van Bilts Belang uitgelegd. "We kregen uitleg over hoe het rioolsysteem werkt. Stel het water komt op straat terecht, dan zou je ongeveer twee flessen van anderhalve liter rioolwater moeten opdrinken en dan zou je mogelijk gevaar kunnen lopen. Dat stelde mij wel een beetje gerust, maar polio is een virus dat we niet meer willen. Er moet meer voorlichting komen voor omwonenden en burgers. Daar moet de gemeente en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een betere rol in nemen."

Onduidelijkheid over lek

Uit alle eerdere onderzoeken is nooit duidelijk geworden waar het virus precies gelekt is, zegt Wassenaar: "Het is heel lastig om precies te ontdekken waar het lek vandaan komt. We kunnen meestal een aantal dingen uitsluiten, maar er blijven altijd nog een paar opties over, waarvan niet meer te achterhalen is wat de oorzaak was."

Veel raadsleden vinden dat dit anders moet. "Het kan toch niet zo zijn dat ze na al die onderzoeken nog steeds niet ontdekt hebben waar het nou lekt. Wij vinden dat de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd wel een keer mag komen uitleggen aan de raad hoe ze dat onderzoek doen. En we zouden graag zien dat dit een andere aanpak krijgt zodat onderzoek gerichter gedaan kan worden en de oorzaak makkelijker gevonden wordt", zegt Pim van de Veerdonk.

Motie

Morgen dient Forza De Bilt een motie in. "We hebben nu al acht jaar de onzalige strategie om meer biochemische bedrijven naar De Bilt te halen. Het resultaat is zes poliolekken in vier jaar tijd. Voor ons is uitbreiding van deze bedrijven een no-go. Er liggen op dit moment plannen om de bio chemische industrie uit te breiden op de schapenweide. Dat is voor ons in deze situatie volkomen ondenkbaar. Wij zijn tegen het uitbreiden van deze bedrijven in De Bilt en zien liever dat daar woningen komen. Die hebben we wél nodig en biochemie niet, zeker niet midden in een woonwijk", aldus Schlamilch