Kunstwerk 'Parachutist' winnaar landelijke Buitenkunstverkiezing

Het bronzen kunstwerk ‘De Parachutist’ van de Biltse kunstenaar Jits Bakker is verkozen tot favoriet Buitenkunstwerk van 2022. Met 45 procent van de stemmen won het kunstwerk met een overtuigende meerderheid de finale. Eerder deze maand won het werk al de Buitenkunstverkiezing Regio Midden.

De creatie is een ode aan de bevrijder en aan alle die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. De kunstenaar maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee. De traumatische gebeurtenissen die hij meemaakte rondom de Tweede Wereldoorlog zijn in het sculptuur verwerkt. Het beeld is vrij toegankelijk te bewonderen in Beeldenpark 'Jits Bakker' op landgoed Beerschoten in De Bilt.

Het kunstwerk beeldt een Airborne-parachutist uit die op de grond terecht komt. Het werk staat ook wel bekend als ‘Remember september ‘44’ en ‘Liberty’. De eerdere versie van het werk werd in 1999 in het beeldenpark geplaatst, maar in 2012 gestolen. De parachutist is een vervanging van dit exemplaar.

Ruim vijftig jaar was atelier ‘De Kooi’ in De Bilt de werkplaats van de kunstenaar. Hij ontwikkelde hier een geheel eigen stijl en kreeg in der loop der jaren veel bijzondere en grootse opdrachten. Veel van zijn werken kun je in Nederland bewonderen, maar ook op verschillende plekken in de wereld is zijn unieke stijl te vinden.   

Vorige week riep wethouder Anne Marie t’ Hart van cultuur iedereen op om te stemmen op het kunstwerk. Nu feliciteert ze de Stichting Jits Bakker collectie met de winst.


advertentie