Onrust in De Bilt na opstappen wethouder, wethoudersvereniging ziet geen probleem

Verschillende raadsleden uit De Bilt zijn boos over het opstappen van wethouder André Landwehr. Hij is drie jaar wethouder geweest en stopt een jaar eerder dan de ambtstermijn voorschrijft. Landwehr zegt hierover afspraken te hebben gemaakt met zijn eigen fractie maar de rest van de gemeenteraad was niet van de afspraak op de hoogte.


"Ze moeten echt toegeven dat ze iets hebben gedaan wat niet kan", zegt raadslid Menno Boer van de SP. Ook raadslid Krischan Hagedoorn van de PvdA is niet te spreken over de gang van zaken. "Ik vind het vreselijk jammer dat het afleidt van het echt werk. Namelijk ervoor zorgen dat er goede voorzieningen komen voor onze inwoners en nu gaan we het tijden lang over onszelf hebben", zegt Hagedoorn.

Raadsleden vallen ook over het eventuele wachtgeld. Het is nog niet duidelijk of Landwehr daar aanspraak op wil maken, maar als hij dat doet, kan het bedrag oplopen tot ruim 200.000 euro in de komende jaren. Wachtgeld is een vergoeding die oud-wethouders krijgen als zij nog geen ander werk hebben.

Immoreel
Het Periklesinstituut begeleidt gemeenteraden en coacht politici. Directeur John Bijl heeft nog nooit een dergelijke situatie meegemaakt. "Ik heb wel eens gedacht dat er afspraken zijn gemaakt maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een wethouder het zo hardop zegt", vertelt hij. Het is niet verboden om de gemeenteraad niet te informeren over een eventuele afspraak. "Maar niet alles wat immoreel is, staat in de wet", zegt Bijl. "Dit is niet netjes."

De Wethoudersvereniging ziet het anders. "Er stoppen zoveel wethouders voortijdig. In het ene geval heeft een wethouder een baan elders en in het andere geval zegt de raad bijvoorbeeld het vertrouwen op", vertelt directeur van de Wethoudersvereniging Jeroen van Gool. Dat de gemeenteraad niks wist over de vermeende afspraak vindt hij ook niet vreemd. "Daar ga je niet van te voren over communiceren. Als je in onderhandeling bent over je salaris ga je je huidige werkgever ook niet vertellen dat je naar andere vacatures kijkt", zegt Van Gool.

Donderdagavond wordt er over het onderwerp gesproken in de gemeenteraad. De VVD-fractie van gemeente de Bilt en André Landwehr waren  niet bereikbaar voor commentaar.  

(bron: RTV Utrecht)advertentie