Onderzoek naar explosie Bilthovense flat bijna klaar, bewoners kunnen nog altijd niet bij spullen

Bewoners van de flat in Bilthoven die in april verwoest werd door een gasexplosie, kunnen nog altijd niet bij hun spullen. De flat is verboden gebied, zolang het onderzoek naar de explosie niet is afgerond. Volgens verhuurder SSW is het onderzoek wel bijna klaar en wordt bekeken hoe mensen daarna zo snel mogelijk bij de noodzakelijke dingen kunnen.

"Wij wachten tot we een seintje krijgen dat het eerste deel van de woningen, de buitenste woningen van de flat, veilig genoeg zijn om spullen uit te halen", zegt een woordvoerder van SSW. "Dit vraagt om een strakke regie en organisatie, dus daarom zijn we volop bezig om dit plan goed op te stellen zodat we er klaar voor zijn als dit mogelijk is."

Op dit moment wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de explosie die een deel van de flat verwoestte. Als dat onderzoek klaar is, wordt bekeken wat nodig is om veilig spullen uit het gebouw te halen.

Het is nog altijd de vraag of de flat ooit weer bewoonbaar zal worden, zegt de woordvoerder van SSW. "Als het gebouw eenmaal veilig gesteld is om er spullen uit te halen, zal de constructeur onderzoek moeten gaan doen om te kijken of het gebouw überhaupt nog bewoonbaar is. Op basis van dat onderzoek kunnen we bepalen hoe het verder moet met het gebouw.”

Opvang is hele puzzel

De woonstichting is nog altijd druk met het zoeken naar een tijdelijk of permanent onderkomen voor de getroffen bewoners. "We hebben te maken met 27 huishoudens, waar we elke dag mee in overleg zijn. Een aantal hebben zelf opvang gevonden bij familie of vrienden, anderen zitten tijdelijk in een hotel of vakantiehuis en sommigen hebben al een permanente woning gevonden. Het is nogal een puzzel, want voor iedereen is de situatie anders. Het woonaanbod is op dit moment erg klein en sommige verzekeraars hebben ook grenzen aan wat ze vergoeden voor een tijdelijke woonruimte."

Bewoners hebben daarom allemaal een brief gekregen met informatie over verzekeringen en wat ze moeten doen als ze niet verzekerd zijn. "Sommige bewoners weten niet of ze verzekerd zijn of bij wie, want de papieren liggen in huis. Dat zijn lastige en vervelende situaties, maar we proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen.”

De explosie in de flat op 21 april ontstond door een gaslek. Tot twee keer toe was er een explosie in het gebouw aan de Weegschaal in Bilthoven, daarna stortte een deel van de gevel in. Vijf brandweermensen en twee politieagenten raakten gewond. Het gaslek was ontstaan bij rioleringswerkzaamheden.


advertentie