Na een slechte start heeft psychiatrische kliniek Fivoor in Bilthoven zich herpakt: ‘Het zijn prettige buren’

Een klein jaar nadat er in Bilthoven een nieuwe psychiatrische kliniek van Fivoor op bedrijvenpark Berg en Bosch is geopend, lijkt het erop dat de ergste zorgen inmiddels weg zijn. Er ontstond veel ophef over de opening van het behandelcentrum. De bedrijven op het terrein, omwonenden en de naastgelegen school waren overdonderd door het nieuws en vonden dat ze eerder op de hoogte hadden moeten worden gebracht. Maar het is rustig op het terrein. “Er zijn geen incidenten geweest die een gevaar vormen voor de maatschappij.”

Arianne Middelhoek, directeur bedrijfsvoering van behandelcentrum Wier, zegt veel geleerd te hebben van de ophef over de komst van de kliniek. “Voor onze organisatie is het een belangrijk leerpunt geweest. We hebben echt onderschat wat het doet met mensen als er ergens een nieuwe behandelkliniek wordt geopend, helemaal in combinatie met de naam die we hebben. We hebben geleerd dat we bij andere verhuizingen in de toekomst meer moeten investeren in de bekendheid van de kliniek en dat we eerder in gesprek moeten gaan met betrokkenen.”

Door te investeren in gesprekken met belanghebbenden is er meer begrip ontstaan vanuit de omgeving. “We hebben als kliniek geleerd om open en toegankelijk te zijn, meer dan we daarvoor gewend waren. Daarin merken we dat er meer begrip ontstaat voor onze bijzondere doelgroep en we zijn blij met het resultaat. Iedere melding of verontruste buurtbewoner nemen we erg serieus en als mensen dat willen nodigen we ze uit voor een gesprek. Ik zie dat ook als iets wat we moeten blijven doen. Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het zo goed blijft gaan”, zegt Middelhoek.

Compliment

Directeur Patrick Gerritsen van de Berg en Bosch school is tevreden over hoe Fivoor zich heeft herpakt. “We waren verrast door de komst en die verrassing had voorkomen kunnen worden, maar de manier waarop ze zich hebben herpakt is een compliment waard. Ze hebben de deur voor ons open gezet en we hebben duidelijke afspraken met elkaar kunnen maken. Dat heeft wat ons betreft de zorgen verder weggenomen.”

Vanuit de Berg en Bosch school is er een direct contact aangewezen, zodat er meteen melding gemaakt kan worden als de school iets ziet wat niet helemaal lijkt te kloppen. “Als we iemand op het schoolplein zien lopen, waarvan we denken dat die van Fivoor komt, kunnen we meteen een appje sturen met de omschrijving van die persoon. Tot nu toe komen we er dan altijd op uit dat dit geen patiënt is van Fivoor, maar iemand anders van het terrein of een opa of oma van een kind. We hebben geen last van Fivoor, het zijn gewoon hele prettige buren”, zegt Gerritsen.

Niet iedereen blij

Toch blijft het een gevoelig onderwerp. Moeder Heidi Blok laat haar 10-jarige zoontje voorlopig niet alleen naar school fietsen. “Ik vind het als ouder nog steeds wel eng en ik ben heel waakzaam. De boodschap was duidelijk vorig jaar, de kliniek werd geopend en daar konden we niks meer tegen doen. Als ouder ben je daar een beetje machteloos in. Daarom heb ik me er enigszins bij neergelegd.”

De doelgroep van Wier die nu in het klooster wordt behandeld, verandert niet in de toekomst, legt Middelhoek uit. “Deze doelgroep met open afdeling is al jaren stabiel. Dit gebouw is ook niet geschikt voor verzwaring van de doelgroep en zal altijd een open afdeling blijven met vraag voor resocialisatie.”


advertentie