Mooie knal: autoslopende bussluis in De Bilt hit op Instagram

Vanaf het balkon kijken de twee jongens toe. Op de tafel voor hun staat een oude telefoon die de Blauwkapelseweg beneden filmt. Nu is het nog rustig en er komt zelden een auto vanaf het dorp. Na eventjes wachten horen ze een auto aankomen en leunen ze naar voren. Ze wisselen een grijns als de auto nadert. Eventjes lijkt het alsof de auto volle bak over de bussluis heen zal gaan, maar hij remt net op tijd met piepende remmen. Met een zucht leunen ze weer achterover.

Jasper en Jaron zitten er sinds of dag of tien regelmatig zo bij. Toen ze in oktober in het appartement trokken, viel het hun meteen al op dat er veel ongelukken gebeuren bij de bussluis. "We kijken er direct op uit. Als we binnen zitten en we horen een knal gingen we meteen kijken", vertelt Jasper. De twee stuurden filmpjes naar vrienden van de ongelukken. Toen kwam de inspiratie om ze ook op sociale media te posten.

Online hit

Het account is in een korte tijd snel gegroeid. "We hebben er op een dag ongeveer 250 volgers bijgekregen", vertelt Jaron. Hoe dat kan, weten ze ook niet zo goed. Ze gebruiken geen hashtags en zetten het niet door naar hun eigen accounts.Ze posten elke dag, vaak meerdere keren. De reacties op de filmpjes zijn vooral grappig. "Iedereen is vooral verbaasd dat het zo vaak fout gaat, ook bij daglicht. Daar zijn wij ook verbaasd over", zegt Jasper.

Jaron: "Zij kunnen erom lachen en wij kunnen er om lachen."

Inmiddels staat de teller ruim op 1000 volgers.

Schade en gevaar

De bussluis is al in de zomer gelegd en toch gebeuren er dagelijks ongelukken. Jaron en Jasper denken dat het met een aantal dingen te maken kan hebben. "Mensen letten niet goed op, zitten op hun telefoon", zegt Jaron.

"Of ze denken dat ze er wel overheen kunnen," vult Jasper aan, "of ze zien hem helemaal niet. Gisteren zijn we met een vrouw teruggelopen naar de sluis om te laten zien dat ze daardoor twee lekke banden had gereden."

Het levert veel schade op. Volgens Jasper gaan soms wel tien auto's op een dag onderuit op de sluis. Ze lopen vooral schade op aan de onderkant van de auto. Langs de weg zijn allerlei auto-onderdelen te vinden die eraf gereden zijn. "Gisteravond hebben we vier auto's gehad die binnen hetzelfde uur op de sluis knalden."

Maar behalve schade aan auto's, veroorzaakt de bussluis ook gevaar voor andere weggebruikers. Automobilisten komen hard aanrijden en moeten plots hard afremmen, of ze gaan spookrijden over de andere baan. "Of ze rijden achteruit en komen op het oversteekpunt voor fietsers uit", zegt Jaron. "Het is wachten totdat er een keer een fietser onder een auto of vrachtwagen terecht komt."

Omdat ze er zo dicht op zitten, helpen de twee huisgenoten de ongelukkige bestuurders regelmatig. "We bieden aan om ze op te vangen of om hulpdiensten te bellen", vertelt Jaron.

Gemeente

De gemeente de Bilt evalueert op dit moment het zogeheten verkeerscirculatieplan. Er wordt dan ook gekeken of de bussluis wel voldoende werkt. Een van de dingen die de gemeente overweegt, is om er ledverlichting bij aan te brengen. Zo zou de bussluis meer moeten opvallen.

Maar, zegt de gemeente ook: het wordt al goed aangegeven. Ze verwijzen daarbij naar de zeven waarschuwingsborden die je op weg naar de sluis tegenkomt. Volgens de gemeente zouden automobilisten het dus gewoon moeten zien, zich aan de regels moeten houden en niet over de bussluis moeten gaan.


advertentie