Kunstenhuis in gesprek met auteur Suzanna Jansen

Kunstenhuis Idea voert regelmatig gesprekken met auteurs in de theaterzaal van het Lichtruim in Bilthoven. Op 6 oktober ging Bea Richter van het Kunstenhuis in gesprek met Suzanna Jansen, schrijver van Het Pauperparadijs. Regio TV De Bilt zendt de komende tijd de opnames van deze gesprekken uit op tv. Het begin van een mooie samenwerking tussen Idea Cultuur, het Lichtruim en de lokale omroep!

Het gesprek ging over het nieuwe boek ‘De Omwenteling of de eeuw van de vrouw’. Hierin schetst Jansen de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw. Een boek over de trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie.

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging.

Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Met het verstrijken van de tijd ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

De volledige opname van het gesprek is vanaf zaterdag 15 oktober 9:00 uur via digitale tv te bekijken. Frequenties: Ziggo kanaal 43, T-Mobile kanaal 739 en KNP/XS4All kanaal 1480.


advertentie