Kettingzaagkunstenaar maakt kunstwerk Dierenweide Maartensdijk

De kippen, varkens, en schapen van Dierenweide Maartensdijk krijgen er een paar houten vrienden bij. De dode boom in het veld van de schapen en geiten wordt door kettingzaagkunstenaar Dave Harmsworth omgetoverd tot een kunstwerk.

Bij de dierenweide vonden ze het zonde om de boom helemaal weg te halen. “Het was een prachtige beuk, dus we vonden dat we er iets speciaals mee moesten doen. In het kunstwerk worden de dieren die leven op de dierenweide verwerkt. Het is een mooi symbool voor de dierenweide, die een verbindende factor heeft in ons dorp”, zegt Edwin Plug, bestuurslid van Dierenweide Maartensdijk.

Kunstenaar Dave Harmsworth werkt al tien jaar als kettingzaagkunstenaar. Hij begon als boomverzorger, maar twijfelde altijd al om de kunstacademie te doen. Op deze manier kan hij zijn liefde voor bomen en kunst combineren. “Het is altijd leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dieren maken vind ik best makkelijk, maar voor deze opdrachten heb ik maar kort de tijd, dus dat is nu de uitdaging.”

Voor de kunstenaar was het een bijzondere plek om aan de slag te gaan. Hij stond te werken midden tussen de nieuwsgierige dieren. “Ik heb nog niet eerder op zo’n plek gewerkt. Het is heel grappig om de hele tijd de dierengeluiden om je heen te hebben. Dat zorgt voor inspiratie tijdens het werk.”

Zo’n kunstwerk is natuurlijk niet goedkoop, maar gelukkig betaalt de gemeente mee. “Onze grond is eigendom van de gemeente, dus zij hadden de dode boom anders weg moeten laten halen. Omdat we zelf met alle vrijwilligers de bewerkingen van de boom hebben gedaan, wilde de gemeente meebetalen. Anders waren ze het geld kwijt geweest aan het verwijderen van de boom”, zegt Edwin Plug.

Harmsworth woont in Utrecht en is geboren in Engeland. In 2011 en 2017 is hij Nederlands Kampioen geworden tijdens de NK Sculptuurzagen (NK Carving). “Ik ben trots op mijn resultaten tijdens de zaagwedstrijden en probeer mezelf nog steeds te verbeteren.” Het maken van dieren is niet zijn favoriete onderdeel van het zagen. “Afwisseling vind ik het leukste, vooral qua stijl en vorm. Het liefst maak ik steeds weer iets anders om mezelf te blijven verbeteren.”


advertentie