Historica zou ‘ander boek' over slavernij schrijven

Historica Merlijn Barkema zou ‘een ander boek’ hebben geschreven dan Anne Doedens en Dick Berents. Ze zou meer aandacht hebben besteed aan de menselijke verhalen dan haar vakgenoten doen in De Bilt en zijn slavernijverleden.

Dat bleek bij een presentatie van het boek in de Bilthovense Boekhandel. Uit het boek komt naar voren dat de buitenplaatsen in de gemeente een keerzijde hebben: een deel van de bewoners was betrokken bij slavernij en profiteerde van investeringen in plantages. Overigens, aldus Doedens, geen enkele reden om dat hun nakomelingen nu nog aan te rekenen.

Burgemeester Potters bood onlangs zijn excuses aan voor het slavernijverleden. ‘Excuses zijn vaak een loos gebaar maar als slavernij-slachtoffers dit zien als erkenning voor het hun aangedane leed ‘dan ben ik de eerste om die excuses te maken,’ zo zei Doedens. De Bilt en Zijn Slavernijverleden werd geschreven op verzoek van de gemeente De Bilt, die echter geen enkele invloed heeft gehad op de inhoud. Doedens: ‘De samenwerking was een warm bad’.


advertentie