Half jaar na gasexplosie flat Bilthoven: ‘Ik keek toe hoe mijn huis in de sloopcontainer verdween'

Twee harde knallen, huilende, gillende en rennende mensen. Een grote chaos. Op 21 april 2022 werden omwonenden en bewoners van de Weegschaal in Bilthoven opgeschrikt door een gasexplosie waardoor een deel van hun flatgebouw instortte. Inmiddels is voor vrijwel alle bewoners een nieuwe woning gevonden en zijn de werkzaamheden bij de flat voorlopig afgerond.

Beeld: RTV Utrecht

Een half jaar later staat het gebouw er heel anders bij. In de dagen na de explosie hing er nog was op het balkon, wapperden gordijnen door weggeblazen deuren en hingen achtergebleven plankjes met kruiden en keukengerei aan de muren die nog overeind stonden. In de tussentijd is alles opgeruimd. Twee delen van de flat staan nog overeind. Op de plek van de explosie is een gapend gat dat de twee losstaande gebouwen scheidt. 

Nadat bewoners van het buitenste gedeelte van de flat hun persoonlijke spullen uit de woning mochten halen is het gevaarlijke deel van de flat stukje bij beetje gesloopt, vertelt een woordvoerder van Woonstichting SSW. “Een hijskraanmachinist heeft steeds een klein stukje van het gebouw afgehaald en er stonden beneden mensen klaar om daar alle belangrijke spullen uit te zoeken van de bewoners. Zij konden hun woning niet meer in omdat dit te gevaarlijk was. Op die manier hebben we ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk persoonlijke spullen van deze bewoners te redden.”

‘Daar stond ik dan toe te kijken hoe mijn huis langzaam in de sloopcontainer verdween’

• Bewoner van flat 

Een bewoonster uit het getroffen deel van de flat, die graag anoniem wil blijven, weet nog goed hoe ze stond toe te kijken toen haar eigen woning in kleine stukjes uit elkaar werd gehaald. “Ik keek mee via de flat aan de overkant op drie hoog. Ze zijn heel netjes te werk gegaan. Ik zag hoe ze voorzichtig alle spullen uit ons huis haalden en belangrijke spullen aan de kant legden. Ineens zag ik de mand van mijn hond in de sloopcontainer liggen. Dat was heel heftig en raakte me diep. Daar stond ik dan toe te kijken hoe mijn huis langzaam in de sloopcontainer verdween. Dat is het enige moment dat ik tranen heb gelaten. De rest van de tijd zijn we in overlevingsstand gegaan.”

Persoonlijke spullen

Na veel contactpogingen kon ze wat waardevolle spullen ophalen in IJsselstein. “Er is door anderen voor ons geselecteerd wat belangrijke en waardevolle spullen waren. We hebben wat papieren, foto’s van onze overleden hondjes en usb sticks teruggekregen.” De woningen zijn per huisnummer afgebroken, zodat de waardevolle spullen bij de juiste bewoner terug zouden komen. Nog niet iedereen heeft zijn spullen terug. 

Corné die ook in het inmiddels gesloopte deel van de flat woonde, heeft zijn dierbare spullen nog niet ontvangen. “Ik ben nu al anderhalve maand bezig om antwoord te krijgen op de vraag waar mijn spullen zijn. Een deel van mijn spullen is er tijdens de sloop uitgefilterd, maar ik heb er nog niks over gehoord. Ik hoop dat ik snel mijn spullen terug heb, zodat ik het kan afronden.”

Woonstichting SSW geeft aan dat een deel van de spullen nog in opslag staat. “We hebben nog niet alle spullen kunnen identificeren, dus daar zijn we druk mee bezig. Wel is het goed gelukt om sommige spullen uit de onveilige delen van de flat te redden. We hebben drie weken gedaan over de sloop, om het zo voorzichtig mogelijk te doen. Het is een intensief traject geweest en een deel van de spullen staat nog in de opslag.”

Verwerking

De bewoonster kijkt terug op een heftige tijd. “Het was een onzekere periode, we kregen weinig informatie over de stand van zaken. In juli hebben we een nieuwe woning gekregen en het begint eindelijk een beetje te lijken op hoe wij het graag willen en te voelen als thuis. We proberen ons leven weer op te pakken, maar we merken allebei dat de vermoeidheid er nu uitkomt. Dat hoort denk ik bij het stukje verwerking.”

Wat er nu met het flatgebouw gaat gebeuren is nog altijd niet bekend. “De sloop van het beschadigde deel van de flat is klaar. Rond de twee overgebleven gedeelten van het flatgebouw is een houten schutting geplaatst. Daardoor zijn de parkeerplaatsen voor bewoners weer beschikbaar gekomen. Het zal zeker tot volgend jaar duren voordat we een besluit kunnen nemen over herstellen van het flatgebouw of slopen en nieuw bouwen”, laat SSW weten.

De volledige namen en contactgegevens van de bewoners zijn bij de redactie bekend.


advertentie