Eerste bewoners halen persoonlijke spullen uit explosieflat in Bilthoven

Voor het eerst zijn enkele bewoners van de flat in Bilthoven, waar vorige maand een gasexplosie plaatsvond, weer eventjes in hun huis geweest. Ze mochten onder begeleiding snel wat spulletjes pakken. Het gaat alleen om de bewoners van de appartementen aan de randen van het gebouw. De woningen naast het ingestorte deel zijn nog altijd te onveilig om naar binnen te gaan.

Vandaag en morgen mogen de bewoners van in totaal achttien appartementen even terug naar huis. Ze krijgen allemaal een half uur om de belangrijkste dingen te pakken.

De omgeving van het gebouw is afgezet zodat ze in alle rust hun spullen kunnen pakken. Bij aankomst wordt om een identiteitsbewijs gevraagd, zodat er geen twijfel is over wie de persoonlijke spullen uit de woning komt halen. Daarna worden ze ontvangen in een mobiel kantoortje waar ze een lege doos meekrijgen en vervolgens kunnen ze onder begeleiding hun woning in.

Alleen het hoognodige

SSW heeft een heel strak plan opgezet om alles goed te laten verlopen zegt een woordvoerder. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen door het gebouw gaan dwalen, dat is veel te gevaarlijk. Daarom hebben we alles strikt geregeld met looproutes en heeft iedere bewoner een tijdslot gekregen wanneer de woning bezocht kan worden."

De bewoners konden alleen het hoognodige meenemen vandaag. Aan het eind van deze week zal de grote verhuizing van de achttien buitenste woning gaan beginnen. Een bedrijf zal dan de woningen leeghalen en alle spullen opslaan in containers.

Voor de bewoners van de andere appartementen duurt het nog wat langer. Hun woning ligt naast of dichtbij het flatgedeelte dat is ingestort na de gasexplosie. Deze woningen zijn nu nog te onveilig om te betreden, ze moeten eerst verstevigd worden.


advertentie