De Bilt stemt onverwacht tegen bouw 130 woningen op Hessingterrein na draai CDA-raadslid

De gemeenteraad van de Bilt stemt onverwacht tegen de bouwplannen van vastgoedontwikkelaar Verwelius om 130 woningen te bouwen op het Hessingterrein in de Bilt.

Tot aan de stemming leek het erop dat er een nipte meerderheid in de gemeenteraad voor de bouwplannen zou stemmen. Maar Margriet van de Vooren, die nummer twee staat op de kieslijst van het CDA, stemde onverwacht tegen.

In een reactie laat Margriet van de Vooren weten dat ze vierkant achter haar stem staat.
"De gemeente heeft in het verleden fouten gemaakt op dit dossier. Geen regie gevoerd voor onze inwoners. Weer hun oren laten hangen naar de ontwikkelaar. Als je dat tegenover de feiten zet. Geen gezinswoningen voor Biltse gezinnen en vernietiging van kostbare natuur. Dan ben ik misschien maar de Pieter Omtzigt van CDA De Bilt, dan sta ik wel voor rechtvaardigheid."

Geschokt
Vriend en vijand reageert geschokt op het afketsen van het plan. Een geƫmotioneerde CDA-leider Werner de Groot laat weten dat hij niets wist van de draai van zijn partijgenoot.
"Ik zag het niet aankomen. Maar ik moet hier verder niet vanuit mijn emotie op reageren, dus dat doe ik dan ook niet."

Andere raadsleden reageren ook geschokt op de uitslag. Fractievoorzitter van D66, Donja Hoevers, spreekt van een ijzige sfeer. En VVD-leider Henric de Jong Schouwenburg reageert aangeslagen.
"Dit is funest voor de reputatie van de Bilt. Ontwikkelaar Verwelius gaat straks een enorme schadeclaim indienen omdat er verwachtingen zijn gewekt die nu niet na worden gekomen. Er is op verzoek van de gemeenteraad geĆÆnvesteerd in plannen die nu worden afgewezen. Daarnaast denken andere ontwikkelaars nu wel twee keer na voordat ze in de Bilt willen investeren. Als je op deze onbetrouwbare manier werkt, dan solliciteer je naar overname door Utrecht of Zeist. Dan ben je niet meer in staat om zelfstandig te opereren."

Natuurgebied
De plannen voor het Hessingterrein zijn al jaren een heet hangijzer voor de Bilt. Het terrein ligt namelijk naast een ecologische verbinding tussen twee natuurgebieden. Bouwer Verwelius wilde zo'n twintig woningen bouwen in dat gebied. Volgens natuurorganisaties als het IVN en het Utrechts Landschap is de bouw schadelijk voor de natuur. Maar volgens een ecologisch bureau dat is ingehuurd door de ontwikkelaar is de natuur juist -per saldo- geholpen omdat er op een andere plek natuur gecompenseerd wordt. Voorstanders van de bouwplannen wijzen op de natuurwinst, terwijl tegenstanders juist een ontwikkelaar zien die zo veel mogelijk geld probeert te verdienen ten koste van de natuur.

Park Bloeyendael
Met het verwerpen van de bouwplannen is er nu de mogelijkheid dat de ontwikkelaar het oude plan voor Park Bloeyendael weer uit de lade trekt. Dat is een bouwplan voor een 'gated community'. Een luxe woonwijk met een hek eromheen waar welgestelde huiseigenaren zich veilig kunnen voelen. Het lijkt erop dat het huidige bestemmingsplan de vastgoedontwikkelaar de ruimte geeft om dit plan nu uit te voeren.

Eerder liet ontwikkelaar Verwelius al weten dat hij zijn plannen al vaker had aangepast "dan dat er letters in het alfabet zitten." Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de volgende stap wordt van het bedrijf.

Bron: RTV Utrecht


advertentie