Burgemeester kijkt naar extra beveiliging RIVM

De bedreigingen aan het adres van het RIVM worden steeds groter en daarom vindt burgemeester Sjoerd Potters het nodig om te kijken of het instituut in Bilthoven beter beveiligd moet worden.

Normaal is het rustig in De Bilt, maar de laatste jaren verandert dat langzaamaan. Het baart de Biltse burgemeester Potters zorgen. Hij ziet steeds vaker de gevolgen van desinformatie en complotdenken, vertelt hij in het programma EenVandaag.

Demonstranten richten zich op instituten in zijn gemeente, zoals het RIVM. Bedreigingen worden niet geschuwd. Sinds 2019 ziet Potters de onrust in zijn gemeente toenemen. Het begon met de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, waar boeren met trekkers oprukten naar het RIVM. "Met hen was het nog mogelijk om gesprekken te voeren, bijvoorbeeld met Farmers Defence Force", zegt Potters. "Door op een normale manier met ze te praten, naar hen te luisteren, gingen de scherpe randjes er toch uiteindelijk een beetje vanaf."

Maar na een tijdje werd het RIVM het mikpunt van nieuwe groeperingen, die voornamelijk tegen het coronabeleid zijn. Demonstranten van Viruswaarheid en allerlei andere groepen zoals QAnon komen naar het RIVM maar ook naar het gemeentehuis, ziet de burgemeester.

'Wetenschappers moeten onbelemmerd kunnen werken'
Personeel van het RIVM wordt regelmatig bedreigd. Potters is bang dat mensen het terrein van het instituut zullen betreden en met werknemers in discussie gaan. "Werknemers worden bedreigd en belemmerd in hun werk. Het zijn wetenschappers die het beste met ons voorhebben en die moeten dat werk onbelemmerd kunnen doen."

Dat er grote groepen bij het RIVM naar binnen willen en dat ze personeel onder druk zetten, is volgens Potters een nieuw fenomeen en daarom ziet hij zich genoodzaakt om naar de beveiliging van het terrein te kijken. "We moeten op een andere manier naar de beveiliging gaan kijken, we willen voorkomen dat mensen het RIVM binnendringen."

Bron: RTV Utrecht/Foto: Sammie Vries


advertentie