Bewoners explosieflat Bilthoven moeten waarschijnlijk nog weken wachten op tegemoetkoming
Kunnen de bewoners van de explosieflat aan de Weegschaal in Bilthoven de schade die zie opliepen nog verhalen? En op wie dan? Er is nog veel onzekerheid over hoe het verder moet nadat de flat in april vorig naar door twee gasexplosies voor een deel instortte.
Woensdagavond maakte burgemeester Sjoerd Potters bekend dat gemeente De Bilt en woonstichting SSW met een tegemoetkoming komen voor getroffen bewoners van de flat. Die tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten zijn wel onder bepaalde voorwaarden. Het kan nog weken duren voordat duidelijk is welke voorwaarden dat zijn.
Bewoners van de flat, die van het ene op het andere moment hun huis kwijt waren, geven aan dat ze veel extra kosten hebben gemaakt de afgelopen maanden. Kosten die via de inboedelverzekering niet terug te vorderen zijn. “Ons hele spaargeld is er doorheen gegaan. In de flat aan de Weegschaal hadden we net het hele huis opgeknapt. In onze nieuwe woning moesten we dat weer doen. Dat krijgen we niet terug van de verzekering.”
Ineens sta je op straat en is je vertrouwde omgeving bij je weggeblazen
• BewonerEmotioneel
Naast de extra gemaakte kosten is er ook veel emotionele schade, vertelt een bewoner. “Ik heb door de klap van de explosie een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Ik stond er pal naast toen het gebeurde. Daar ben ik nu al maanden voor in behandeling. Het is voor ons zo’n zware tijd geweest. Ineens sta je op straat en is je vertrouwde omgeving bij je weggeblazen. Daarnaast waren er zoveel zaken die we moesten regelen, het was enorm stressvol en een hele onzekere tijd.”
Een andere bewoner legt uit dat haar partner nu al twee maanden thuis zit en niet kan werken. “Hij kreeg verschillende gezondheidsklachten. Veel last van stress en moeite met zijn concentratie. Zelf ben ik ook heel vergeetachtig. Als we een harde knal horen schrikken we nog enorm. Als er een schuldige kan worden aangewezen kunnen we naast die extra kosten die zijn gemaakt ook de emotionele schade die we hebben daarop verhalen. Daarom hoop ik dat die nog gevonden wordt.”
Immateriële schade
Bij zo’n groot incident is het lastig te achterhalen bij wie je terecht kunt voor extra kosten die je hebt gemaakt als bewoner. Vooral omdat het nog niet duidelijk is wat de oorzaak van de explosie is geweest, legt Eric Horssius, contra-expert bij Krantz en Polak uit. “Normaal gesproken zou je immateriële schade kunnen claimen, maar dan moet er wel een aansprakelijke partij te benoemen zijn voor de immateriële schade die je hebt opgelopen. Als er geen dader of schuldige partij is, dan kun je als slachtoffer bij niemand terecht en krijg je deze kosten niet terug.”
Omdat het gaat om een calamiteit is de woonincorporatie niet aansprakelijk, zegt Horssius. “In een huurovereenkomst staat nergens dat een woningcorporatie bepaalde verplichtingen heeft naar bewoners toe in het geval van een calamiteit. Dat zou alleen het geval zijn als blijkt dat zij bijvoorbeeld achterstallig onderhoud hebben gepleegd en de explosie daardoor is ontstaan. Maar dat moet blijken uit onderzoek.”
Onderzoek
Maar wie doet dit onderzoek dan precies? Begin december liet de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten dat uit hun onderzoeken niet te achterhalen valt waardoor de twee explosies in de flat zijn veroorzaakt. Ze geven daarbij aan dat dit niet hun voornaamste doel is van de onderzoeken. “Het is goed om te weten dat wij niet de organisatie zijn die bij incidenten onderzoek doet naar de oorzaak van een incident. Wij voeren alleen interne onderzoeken uit om als VRU te leren hoe wij omgaan met dergelijke incidenten.”
Op het moment dat er bij een incident sprake is van een strafbaar feit, is de politie de aangewezen persoon om onderzoek te doen, maar ook zij geven aan dat nu niet het geval is. “Dit is geen zaak van de politie. Het was destijds al snel duidelijk dat deze gasexplosies het gevolg waren van werkzaamheden aan de riolering.”
De gemeente laat weten dat er op dit moment nog onderzoeken lopen bij de Arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid laat weten dat zij de onderzoeksresultaten van de VRU gaan bekijken en daarna beslissen of ze zelf nog verder gaan met onderzoek of niet. De vraag blijft daarom of er ooit boven water komt wat de exacte oorzaak is van deze explosie en of bewoners de immateriële schade op een dag bij iemand kunnen verhalen.
De volledige namen en contactgegevens van de bewoners zijn bij de redactie bekend.