RegioTV De Bilt

Bewoners 7 woningen explosieflat Bilthoven zien spullen waarschijnlijk nooit meer terug, gebouw te instabiel

Bewoners uit de middelste woningen van de Weegschaal in Bilthoven zullen hun spullen waarschijnlijk niet meer terugkrijgen. Het gaat om zeven woningen die grenzen aan het deel dat verwoest werd door een gasexplosie. Uit onderzoek is gebleken dat de constructie van het middelste deel van het flatgebouw zwaarder is beschadigd dan was ingeschat. Het gebouw is daarom niet stabiel genoeg om de bezittingen uit deze woningen te halen.

Eerder was het nog de bedoeling dat de bewoners van de zeven woningen wat spullen zouden kunnen pakken nadat het gebouw gestabiliseerd zou zijn. Maar nadat één en ander werd gesloopt en puin is verwijderd, is het beschadigde deel van de flat beter zichtbaar geworden en werd duidelijk dat het niet veilig is om dit deel van het gebouw te betreden, zegt een woordvoerder van SSW. “We begrijpen de teleurstelling van de bewoners heel goed, maar de veiligheid staat voorop. Uiteraard blijven onze inspanning erop gericht om dierbare persoonlijke bezittingen als het mogelijk is veilig te stellen.”

Lastig te bevatten

Een van de bewoners is Corné. Het nieuws moet nog tot hem doordringen. “Eerst was er nog hoop dat we onze spullen terug zouden krijgen. Er was zelfs al een datum ingepland dat alles uit de woningen gehaald zou worden. Die duidelijkheid gaf me rust. Nu vind ik het lastig om te bevatten dat ik de spullen nooit meer terug ga zien. Het voelt niet realistisch, alsof je in een droom leeft.”

Corné kreeg vorige week te horen dat hij er vanuit moet gaan dat hij zijn spullen niet meer terug zal krijgen. “Dat komt rauw op je dak. Inmiddels heb ik al een nieuwe woning gevonden en ik zat me te verheugen op de komst van mijn spullen. Het idee dat de spullen er nog wel gewoon zijn, maar ik ze niet ga krijgen, geeft een heel vreemd gevoel.”

Onduidelijk of het hele gebouw plat gaat

Wat er nu met het gebouw gaat gebeuren, is nog steeds niet bekend laat SSW weten. “Na het verwijderen van een deel van het dak is de bouwtechnische staat van het gebouw al iets duidelijker geworden. Aan de constructeur is gevraagd nader onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van het gehele gebouw. Hij brengt hierover advies uit. Vervolgens moeten we op basis van dit advies in overleg met onder andere de gemeente en verzekeraars om te bepalen wat er nog moet gebeuren om het gebouw te stabiliseren en of behoud van een gedeelte van de constructie haalbaar is.”


advertentie