Besparing drinkwater door regentonnen actie

Actiegroep Natuurlijk! Maartensdijk is de tonnetje rond actie gestart om zoveel mogelijk regentonnen te verspreiden over bewoners van gemeente De Bilt. Ze willen met deze actie zorgen dat er op een duurzame en zuinige manier om wordt gegaan met regen- en drinkwater.

Edwin Plug van Natuurlijk! Maartensdijk vindt dat er beter gebruik gemaakt kan worden van regenwater dan we nu doen.  “Als we kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt met betrekking tot water besef je ineens hoe schaars water eigenlijk is. We vinden het daarom belangrijk om zuinig met drinkwater om te gaan. Als je een regenton in de tuin hebt staan kun je dat water gebruiken voor je planten in plaats van dat je drinkwater over de planten sproeit.”

Tot nu toe loopt de actie erg goed. In een week tijd zijn er al zestig regentonnen verkocht. Het is nog mogelijk om tot eind augustus een regenton te bestellen. Edwin Plug hoopt dat daar nog een heleboel bij komen. “Hoe meer tonnen we verkopen hoe beter. Het zou fantastisch zijn als we op deze manier duizenden liters goed drinkwater kunnen besparen.”

De regentonnen kunnen voor een lage prijs worden verkocht, omdat de actie wordt ondersteund door de provincie Utrecht en waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het waterschap wil projecten ondersteunen die zorgen voor het vergroten van waterbewustzijn en het duurzaam waterbeheer doorbewoners. Daarnaast profiteren ze zelf ook van dit soort acties.

“Veel regenwater komt in de rioolwaterzuivering terecht. Het rioolwater wordt verdund door veel regenwater en daarmee functioneert de zuivering ook minder goed. Hoe geconcentreerder het rioolwater is hoe beter de zuivering werkt. Door regenwater op te vangen in tonnen komt er minder terecht in de waterzuivering en daar zijn wij heel blij mee. Alle beetjes helpen.” legt Michiel Anten van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit.

Het waterschap vindt het belangrijk om samen de handen ineen te slaan om te zorgen voor een groenere en duurzame omgeving. “Duurzaam waterbeheer is niet alleen de taak van het waterschap, mensen kunnen zelf ook een steentje bijdragen. Vanuit die gedachten hebben we de subsidieregeling, Blauwe Bewonersinitiatieven, opgezet die tot nu toe een succes is.”

Hoeveel verschil de actie zal maken is lastig in cijfers te meten zegt Anten. “Als er op grote schaal regentonnen worden geplaatst heeft dat zeker effect, maar dat is voor ons lastig te meten. Je zou het kunnen terugzien in het verbruik van drinkwater in de gemeente, maar daar hebben wij als waterschap geen zicht op.”

Voor meer informatie: www.natuurlijkmaartensdijk.nl


advertentie