Gevaarlijk los gif ingezet bij bestrijding rattenoverlast

Bij de bestrijding van rattenoverlast in Bilthoven is los gif ingezet. Dit is verboden en bovendien gevaarlijk voor huisdieren.

Verslaggever Richard Breedveld van Regio TV De Bilt sprak met Selvester van den Hoek, inwoner van Bilthoven en rattenspecialist. Volgens Selvester gaan er verhalen rond dat er los gif in rattenholen zou zijn gestopt.

Na onderzoek trof Selvester een blok gif aan in een rattenhol bij de Noordpoolflat aan de Kometenlaan. Het bevestigt volgens hem de verhalen.

Selvester heeft vaker gehoord dat bedrijven los gif inzetten, omdat het effectief werkt. Het gaat in dit geval hoogstwaarschijnlijk om het knaagdierengif TomCat. Dat mag alleen onder strikte voorwaarden én door professionele bedrijven ingezet worden. 

De gemeente heeft bestrijdingsbedrijf Mega-Des ingezet tegen de rattenoverlast. Selvester vermoedt dat dit bedrijf ook het losse gif heeft ingezet, omdat particulieren het niet kunnen kopen. Mega-Des heeft in een telefonische reactie verklaard dat het gif niet van hen afkomstig is.

Wethouder Ebbe Rost van Tonningen zegt in een eerste reactie deze situatie zeer ongewenst te vinden, maar niet te weten wie het gif daat heeft gebruikt.  

Binnenkort komt Regio TV De Bilt met een uitgebreide reportage over de rattenoverlast in Bilthoven.


advertentie