Gemeente betrekt bewoners bij omgevingsvisie kern De Bilt

Het Biltse college gaat inwoners betrekken bij het ontwikkelen van een omgevingsvisie voor de kern De Bilt. Dit is een nieuwe werkmethode.

Het resultaat van deze nieuwe vorm van inspraak is een omgevingsplan dat niet alleen door de politiek is gestuurd, maar waar burgers, ondernemers en betrokken organisaties aan hebben bijgedragen door hun mening te delen. Met deze werkmethode slaat de gemeente een nieuwe weg in.

De indeling van het openbaar groen, sluipverkeer tijdens de spits en een woningtekort. Het zijn onderwerpen die spelen in de gemeente, om over de Hessenweg als centrumgebied nog maar te zwijgen. Veel inwoners van De Bilt zullen het initiatief van de gemeente daarom met vreugde ontvangen.

Doel is een omgevingsvisie waarin de toekomst van de kern De Bilt ontwikkeld gaat worden. Maar nog belangrijker, de gemeente betrekt burgers en ondernemers hier nauw bij. Een mooie omgeving is immers een visitekaartje voor het dorp.

Op de site https://debilt.onzeomgevingsvisie.nl/praat-mee kunnen burgers hun licht laten schijnen over verschillende onderwerpen die van belang zijn voor het dorp. Op de website staan 13 onderwerpen waaronder:

- wateroverlast
- de Hessenweg als centrumgebied met zowel horecafaciliteiten als culturele activiteiten
- De Bilt als woondorp of woon-werkdorp
- ruimte maken voor meer woningen

Per onderwerp kunnen burgers antwoord geven op een stelling en een nadere reactie geven op wat er in de toekomst veranderd zou moeten worden. Ook biedt de website de mogelijkheid om met andere bewoners in gesprek te gaan door te reageren op elkaars antwoorden. 

De 13 onderwerpen zijn niet zomaar door de Biltse politiek bedacht. Vanaf het begin zijn er burgers en ondernemers bij dit proces betrokken. De gemeente voerde eerst gesprekken met 25 sleutelfiguren in De Bilt, waaronder inwoners, ondernemers en organisaties die veel weten over verschillende aspecten in het dorp. Vervolgens interviewde de gemeente medewerkers van de gemeentelijke vakafdelingen, een kopgroep uit de gemeenteraad, het Waterschap, Mens De Bilt, de GGD, Provincie Utrecht en de Omgevingsdienst regio Utrecht.

De informatie van deze nauw aan de gemeente verwante personen en organisaties resulteerde in een lijst met 328 vraagstukken. Na de gebiedsconferentie in oktober 2017, waar meer dan 100 mensen aanwezig waren, zijn de vraagstukken omgezet in gespreksonderwerpen met bijbehorende stellingen.

Anne Brommersma, verantwoordelijk wethouder van dorpskern De Bilt, moedigt iedereen aan om zijn of haar mening via de speciale website te delen. ''Het doel is om alle bewoners en ondernemers erbij te betrekken. We willen een omgevingsvisie door en voor de hele gemeente. De kerst komt eraan en dat is een goed moment om meningen en ideeën met elkaar uit te wisselen. De thema's die uiteindelijk in de omgevingsvisie worden opgenomen, komen voort uit de vraagstukken vanuit de samenleving,'' aldus de politicus.

Het proces waarbij De Bilt inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vroegtijdig inschakelt, is een nieuwe werkmethode van de gemeente. Voorheen organiseerde de gemeente  een inspreekavond bij de ontwikkeling van een bestemmingsplan.

Volgens wethouder Brommersma moet deze pilot voorkomen dat de politiek zich te veel afsluit van de samenleving. ´´Het is een geheel nieuw proces en een nieuwe werkwijze. Maar we willen er vooral een leerproces van maken. Als de omgevingswet door de Tweede Kamer is, moet er een omgevingsvisie komen voor de hele gemeente. Daarin willen wij vast een eerste stap zetten en de charme van De Bilt is dat er zoveel gebeurt. Er zijn veel initiatieven vanuit de bewoners. Dat vind ik knap en moedig ik toe.´´

Het delen van meningen en ideeën en reageren op de stellingen is mogelijk tot en met 29 januari 2018. Een streefdatum voor het omgevingsplan is er niet. ´´We verwachten het plan rond de zomer van 2018 af te hebben, maar het belangrijkste is dat we ons niet opsluiten en een visie uitschrijven. Het moet een dynamisch document worden, waarbij we ook weer samenwerken met ondernemers en bewoners. Dat is het belangrijkste streven, ´´besluit Brommersma.

Regio TV De Bilt ging voor een aflevering van Zeg Nou Zelf met dit onderwerp de straat op. De aflevering is te zien op Facebook, YouTube, de website van Regio TV De Bilt en op televisiekanaal 43 van het digitale pakket van Ziggo.


advertentie