500 tot 1000 woningen in spoorzone Bilthoven: 'Spanningsveld zal het altijd blijven'

Bilthoven - In het centrum van Bilthoven moeten de komende jaren 500 tot 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. De gemeenteraad stemde deze week in met een participatietraject om samen met belanghebbenden tot een definitief plan te komen voor nieuwbouw. Volgens wethouder Anne Marie 't Hart gaat de eerste schop op z'n vroegst eind 2024 de grond in.

Vorige week dreigden grondeigenaren zich terug te trekken uit het plan voor woningbouw in de spoorzone, omdat ze vinden dat het te lang duurt. "We zijn al dertien jaar bezig met dit project en de gemeente vraagt ons steeds weer om te wachten. Met goede wil van de gemeente kunnen we in 2024 gaan bouwen en in 2025 gaan wonen", zei Vivienne van Eijkelenborg, eigenaar van de grond waar nu het kantoor van Difrax staat.

Ondanks dat de inspraakronde, waar de gemeente nu voor gestemd heeft, ongeveer een jaar zal duren, heeft wethouder 't Hart goede hoop dat het allemaal goedkomt met het nieuwbouwproject. Er zijn volgens haar goede gesprekken gevoerd met de grondeigenaren. Daarnaast is college bezig met een intentieovereenkomst over de bouwplannen. Volgens de wethouder tot tevredenheid van de grondeigenaren. "We hebben geprobeerd ze binnenboord te houden en ik denk dat het ook gelukt is."

Ideale plek om te bouwen

De instemming van de Biltse gemeenteraad met het participatietraject is volgens 't Hart goed nieuws voor de hele gemeente. De wethouder ziet veel woningzoekenden die al lang op een geschikte woning wachten. "College en raad zeggen: dit is een plek in het centrum van ons dorp. De ideale plek om te bouwen. Daarmee spaar je ook natuur en open ruimte in het buitengebied."

De ambitie van de gemeente is flink: uiteindelijk moeten er 500 tot 1000 woningen in het gebied gebouwd worden. Dat zorgt ook voor zorgen bij directe omwonenden. 't Hart herkent die zorgen en zegt dat die in "het proces" allemaal aan bod komen. "Er moeten ook studies gedaan worden naar de verkeersafwikkeling en de leefbaarheid. Ik hoop dat we er met goede gesprekken met begrip met voor elkaar en goed puzzelen uit zullen komen. Maar een spanningsveld zal het altijd blijven tussen de directe omwonenden en de rest van de gemeente."


advertentie