Postuum eerbetoon voor oorlogshelden in De Bilt

De familie Balk-Klumper en familie Stramrood kregen op 16 februari postuum een hoge Israëlische onderscheiding voor hun hulp aan Joodse vluchtelingen.

De Israëlische instelling Yad Vashem eerde wijlen Jacobus en Maria Balk-Klumper uit De Bilt en Johannes Stramrood uit Zeist met de hoogste onderscheiding: de erkenning ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

De Israëlische ambassadeur reikte de onderscheiding uit op het gemeentehuis van De Bilt aan nabestaanden van beide families. Drie lege stoelen gaven symbolisch de aanwezigheid aan van het echtpaar Balk-Klumper en de heer Stramrood.

De familie Balk-Klumper gaf in de Tweede Wereldoorlog onderdak aan 2 Joodse families: de familie Con en de familie De Vries. Johannes Stramrood bood onderdak aan de heer Nijburg. Het ging om 16 mensen.

Tijdens de ceremonie lazen kinderen van de Julianaschool uit Bilthoven de namen voor van de mensen die de oorlog overleefden mede dankzij het echtpaar Balk-Klumper en de heer Stramrood.

Karel Beesemer vertelde een persoonlijk verhaal over zijn eigen bewogen leven als jongen in de Tweede Wereldoorlog. Hij zat toen ondergedoken bij Kees en Betty Boeke, oprichters van de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven.

De eretitel ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ geeft Yad Vashem aan niet-Joden, die Joden hielpen onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Yad Vashem is de Israëlische instelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joodse bevolking.


advertentie