Ook rubber korrels op kunststof voetbalvelden in De Bilt

Gemeente De Bilt en voetbalverenigingen FC De Bilt en SVM zijn onaangenaam verrast over de berichtgeving over de rubber korrels in kunstgrasvelden.

De rubber korrels worden gemaakt van oude autobanden en vormen mogelijk een gevaar voor de gezondheid van voetballers. Het tv-programma Zembla besteedde hier woensdag 5 oktober aandacht aan.

De korrels zorgen voor een goede bespeelbaarheid van het kunstgras. Bijna alle gemeenten passen de korrels toe op de voetbalvelden. In De Bilt spelen FC De Bilt en SVM op in totaal 3 kunststofgrasvelden.

RIVM gaf in 2008 na onderzoek een positief advies over het gebruik van de korrels. Zembla stelt die conclusie en de onderzoeksmethode ter discussie. Stoffen in de korrels zouden mogelijk kankerverwekkend zijn.

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven tot vervolgonderzoek naar de effecten op de gezondheid van mensen. De resultaten worden in februari 2017 verwacht.

Gemeente, bestuur van de voetbalverenigingen en gebruikers volgen de berichtgeving en uitkomsten van het vervolgonderzoek met grote belangstelling. In afwachting van nieuwe ontwikkelingen blijven de voetbalvelden in gebruik. Meer informatie: Uitzending Zembla


advertentie