RegioTV De Bilt

Maartensdijker de cel in voor verkrachting

Cornelis H. uit Maartensdijk moet 15 maanden de cel in voor een verkrachtingszaak van bijna 20 jaar geleden, zo bepaalde de rechtbank in Utrecht.

De rechtbank acht op grond van DNA-onderzoek bewezen dat de man in 1998 een Utrechtse vrouw verkrachtte. Justitie had 18 maanden geëist.

Het OM maake flinke fouten in deze zaak. In 2010 werd het DNA van H. gekoppeld aan het misdrijf. Het OM liet de zaak lopen omdat de verdachte ontkende en de vrouw verklaard had dat ze zich niet had verzet. 

Het slachtoffer wist niet dat H. in 2010 als verdachte in beeld kwam. Zelf dacht ze het slachtoffer te zijn van de Utrechtse serieverkrachter. Toen die voor de rechter kwam, verzocht de vrouw diverse keren om haar dossier ook mee te nemen. Ze was verbaasd dat dat niet gebeurde.

Pas na een intern onderzoek gaf het OM toe dat de vrouw waarschijnlijk het slachtoffer was van een andere man. H. moet de vrouw 6000 euro betalen voor immateriële schade. Een schadevergoeding voor gemiste inkomsten moet de vrouw voor de burgerrechter uitvechten.

Bron: RTV Utrecht.