RegioTV De Bilt

Werkplaats in finale 20e NK Debatteren voor Scholieren

De Werkplaats is een van de 32 Nederlandse scholen die is doorgedrongen tot de grande finale die op 20 januari plaatsvindt in de Universiteit Utrecht.

De middelbare school uit Bilthoven doet onder leiding van Frank Oosterom al jaren mee aan het NK Debatteren voor Scholieren en behoort inmiddels tot de debattop.

Het Nederlands Debat Instituut organiseert het NK al sinds 1998, met steun van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en van Universiteit Utrecht. Aan de finale doen zo'n 400 scholieren uit de bovenbouw van havo/vwo mee. De scholieren oefenden maanden om tot de top door te dringen. 

Dit jaar is het feest, want het NK Scholieren bestaat 20 jaar. Voorzitter en oprichter Roderik van Grieken: "in 20 jaar tijd is het scholierdebatteren in Nederland enorm gegroeid en ik ben trots op wat wij daar aan bij hebben gedragen. Het blijft fantastisch om te zien wat debatteren scholieren brengt. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben".

Voor de finale bereiden de scholieren stellingen voor. Pas vlak voor aanvang horen ze of ze voor- of tegenstander moeten zijn. Ze leren zich hierdoor in beide posities te verplaatsen. Ook krijgen ze ter plekke 2 improvisatiestellingen. Een aantal van de stellingen: 'Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen', 'Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn' en 'Er moet een robotaccijns worden ingevoerd'.