RegioTV De Bilt

Werkplaats Kindergemeenschap deelnemer aan NK Debatteren voor Scholieren

Op 10 en 11 november zijn de voorrondes in Gorinchem van het 20e nationaal kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Op 1 december is de 3e voorronde in Haarlem. Dit jaar nemen 124 scholen voor voortgezet onderwijs deel aan dit kampioenschap.

De havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, zoals immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van Catalonië, de Sleepwet en #metoo. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s zeker niet uit de weg.’’

Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.