Gemeente start met burgerhulpverlening bij hartstilstand

maandag 30 oktober 2017 18.35 uur | laatst gewijzigd: maandag 30 oktober 2017 17.35 uur | auteur: Redactie

Op maandag 30 oktober heeft wethouder Anne Brommersma een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en Stichting Hartslag De Bilt getekend.

Hierdoor kunnen vrijwilligers in de gemeente De Bilt opgeroepen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Brommersma is blij dat De Bilt ook meedoet: “Die eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Dat zijn ook de minuten waarin professionele hulpverleners vaak nog onderweg zijn. Het is fantastisch dat buurtgenoten in dat geval vrijwillig en met een AED de kans op overleven kunnen vergroten.”

In de gemeente De Bilt hangen al op verschillende plekken AED’s, waarvan enkele in Westbroek en Maartensdijk. AED’s zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand.

John van Engelen van de RAVU: “De burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25%. Samen kunnen we zo snel mogelijk de beste hulp geven en de overlevingskansen vergroten.”

Wilt u ook burgerhulperverlener worden? U kunt voor een reanimatie- of EHBO-cursus terecht bij bijvoorbeeld het Rode Kruis in samenwerking met Stichting Reanimatie-onderwijs Zuidoost Utrecht, of EHBO-vereniging De Bilt. Zie de websites www.reanimatieonderwijs.nl en www.ehbodebilt.nl voor de mogelijkheden. In veel gevallen zal de opleiding zelfs door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Heeft u de opleiding al gevolgd en wilt u burgerhulpverlener worden? Meld u dan aan via de website www.hartslagnu.nl. Via deze site kunt u ook uw AED aanmelden om beschikbaar te stellen voor hulpverlening

 

Advertenties