RegioTV De Bilt

Raad: 'Beelden Jits Bakker behouden voor De Bilt'

De beelden van de Biltse kunstenaar Jits Bakker moeten behouden blijven voor De Bilt. Die wens uitte een meerderheid van de Biltse gemeenteraad.

Volgens de raad hebben de beelden een belangrijke cultuurhistorische waarde. De kunstenaar schonk de beelden in 2009 aan de provincie om ze voor de Biltse gemeenschap te behouden.

De beelden staan nu op landgoed Beerschoten, dat wordt beheerd door Het Utrechts Landschap. De provincie is eigenaar, maar die wil niet meer betalen voor het onderhoud en de beveiliging van de beelden.

Toen eerder dit jaar naar buiten kwam dat het Utrechts Landschap geen plek meer had voor de beeldentuin, ontstond er een politiek rumoer. De lokale Biltse fracties organiseerden zelfs een online petitie om de beelden van Jits Bakker te behouden. Meer dan 1000 mensen ondertekenden de petitie.

Wethouder Mieras heeft in de raad van donderdag 24 november toegezegd zich in te spannen om met de provincie en andere partijen naar een oplossing te zoeken om de kunstwerken voor De Bilt te behouden. De financiƫle gevolgen worden aan de gemeenteraad voorgelegd.