RegioTV De Bilt

Chapeaupenning voor trouwambtenaar

Mevrouw Jenny Glastra-Prins ontving dinsdag in de Trouwzaal van gemeentehuis Jagtlust ter gelegenheid van haar afscheid als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt

Op 11 mei 1994 werd ze in de functie beëdigt en twee dagen later voltrok zij haar eerste huwelijk, dat nog steeds stand houdt.

In totaal voltrok Jenny Glasra 973 huwelijken. Burgemeester Arjen Gerritsen gaat bij zijn toespraak in op de grote veranderingen die zij in die tijd rond de situatie van het huwelijk meemaakte. ‘De houdbaarheid van huwelijken is niet meer wat het vroeger was en het huwelijk is opengesteld voor andere relatievormen. Mensen die getrouwd zijn hebben bijna allemaal een herinnering aan de ambtenaar die hen trouwde. Dat zegt iets over de kwaliteit die de ambtenaar.’

De Bilt is een populaire trouwgemeente met acht trouwlocaties. Vaak hebben bruidsparen niet veel met de gemeente De Bilt, maar kiezen ze die om de locatie, de uitstraling en de bereikbaarheid.

Burgemeester Gerritsen: ‘Die uitstraling wordt niet alleen door de locatie maar ook door de trouwambtenaar bepaald. U vervulde die functie twintig jaar en dat verdient erkenning. Als blijk van waardering voor de uitstekende wijze waarop ze de functie die periode vervulde ontvangt Jenny Glastra de Chapeaupenning.

Jenny Glastra stopt niet omdat ze het niet leuk meer vindt. Ze heeft alle huwelijken met plezier voltrokken, maar wil nu andere dingen aan bod laten komen. Om de veranderingen te illustreren vertelt ze dat twintig jaar geleden een bruidspaar met een helikopter kwam en het een na laatste met trein en bus uit Amsterdam, omdat er een bushalte voor de deur was. 

Collega Nelleke Hendrikse noemt Jenny Glastra een visitekaartje van de gemeente. ‘Jij raadde me lang geleden aan soepeler te zijn en me neer te leggen bij de veranderingen in de huwelijksvoltrekkingen . Nelleke maakt van alles mee, tot baby’s van zes maanden die de ringen moesten overhandigen, maar ze vindt tegenwoordig bijna alles goed.