Poliovirus aangetroffen in riool Bilthoven

woensdag 02 september 2020 10.19 uur | laatst gewijzigd: woensdag 02 september 2020 11.36 uur | auteur: Redactie

In het riool op het terrein van het RIVM is begin augustus poliovirus aangetroffen. Het terrein huisvest een grote vaccinproducent die levend poliovirus gebruikt om vaccins te maken en een onderzoeksinstelling op het gebied van vaccins.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ), die de zaak onderzoekt, is nog onduidelijk wat de bron is en of medewerkers aan het virus zijn blootgesteld. Alle technische en labfaciliteiten worden momenteel onderzocht en medewerkers worden getest. 

In het onderzochte riool komt zowel het afvalwater terecht van de bedrijven als het water uit de toiletten van de drie instellingen. Naast Bilthoven Biologicals, een van de grootste vaccinproducenten ter wereld, bevinden zich op het terrein ook onderzoeksinstelling Intravacc en het gebouw van het RIVM, waar een polio-laboratorium is gevestigd.
Van het rioolwater werden op 21 juli monsters genomen, in de eerste week van augustus kwam vast te staan dat er poliovirus in zat. Tot nu toe is volgens een RIVM-woordvoerder nog geen technisch probleem vastgesteld in het bedrijf of het lab. Ook is nog geen menselijke bron gevonden. 

Het RIVM heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) twee weken geleden over het incident geïnformeerd.
(Bron: De Volkskrant)

Advertenties